Leerdoel 2: Communicatieve vaardigheden
Tijdens de opleiding ben ik er achter gekomen dat ik graag de sales in zou willen. Denk hierbij aan een functie als accountmanager of salesmanager.
Ik heb al verschillende dingen gedaan om mijzelf te verbeteren om zo een sales professional te worden. Denk hierbij aan oefeningen qua presenteren, communiceren en mijn minor "master of sales". Hier heb ik mijn idee alleen maar bevestigd dat ik de verkoop in wil.
Feedback was vaak dat ik hoog in mijn adem zat tijdens het presenteren of dat ik te snel/veel praat waardoor de rode draad verdwijnt. Ik ben namelijk echt een kletskous. Ook merk ik dit zelf erg. Ik ben enorm druk in mijn hoofd en klets veel en graag. Vrienden en familie vinden dit gezellig, maar als sales professional moet ik goed leren luisteren en de juiste vragen leren stellen buiten het "gezellige" om. Dit zijn dingen waar ik me in wil ontwikkelen.
Om sterker te worden in mijn communicatie, en me dus wil verbeteren op het gebied van structureel spreken en beter willen worden in het luisteraspect van sales, heb ik drie acties opgesteld:
Diepte-interviews houden voor mijn onderzoek
Intakegesprekken voeren voor de opleiding
Rondleidingen geven bij Schrobbelèr
Mijn verwachting is dat deze acties veel bij zullen dragen aan het behalen van dit leerdoel. Oefening baart (ook bij dit leerdoel) kunst. Veel oefenen, maar ook kritisch zijn op mijzelf. Wat ging goed, wat kon er beter en hoe ga ik het de volgende keer aanpakken. Dat zijn vragen die ik me zal stellen. Wanneer ik goed reflecteer, verwacht ik dat deze acties veel bijdragen aan het behalen van dit leerdoel.

Actie 1: Diepte interviews houden met de doelgroep
Plan
Voor mijn afstudeeronderzoek ga ik in gesprek met de consument van Schrobbelèr. Ik heb verschillende diepte-interviews met jongeren tussen de 18-25 jaar. Dit is een kans om mijn luistervaardigheden te verbeteren. Ik moet namelijk veel informatie uit de geïnterviewde krijgen en de informatie goed verwerken. Ik zal tien diepte-interviews houden.
Mijn verwachting is dat deze actie veel bij zal dragen aan het leerdoel. Ik heb veel gesprekken met verschillende soorten mensen, en zal me aan moeten passen hieraan. Ik verwacht dat ik het soms wel lastig zal gaan vinden, omdat ik het soms moeilijk vind om goed te luisteren. Wanneer ik goed reflecteer op mezelf, zal ik hier groei uit halen.
Om te meten of deze actie heeft bijgedragen aan het behalen van het doel, zal ik een beginsituatie duidelijk schetsen, na de eerste interviews reflecteer ik op de situatie waardoor ik mijn groei vanaf die situatie kan meten. Omdat dit een persoonlijk leerdoel is, is het moeilijk om dit met een percentage of cijfers vast te leggen. Ik ga kritisch zijn op mezelf en ook feedback vragen aan de mensen om me heen. Enkele diepte-interviews zal ik na laten kijken door verschillende personen in mijn directe kring om hier feedback op te vragen.
Bewijs zal worden toegevoegd door middel van links naar de interviews en feedbackverslagen hiervan vanuit mijzelf en vanuit mijn feedbackgevers.
Do & Check
Interviews
Op 24/4 had ik drie diepte-interviews, namelijk met Pam, Janique en Milou.
Dit waren de eerste interviews over dit onderwerp, waardoor het nog even aftasten was hoe de personen tegenover me zouden reageren. Ik ben blij met hoe het gesprek is gegaan, onderstaand de tips en tops voor mezelf:
Tips:
Meer stiltes laten vallen, en hier slimmer mee omgaan.
Rustiger praten, kalm blijven.
Je mag je momentje te nemen om vragen te stellen, dit hoeft niet gehaast.
Interviewvragen meer clusteren per onderwerp. Schrijf steekwoorden op per deelonderwerp, dit zal het gesprek beter laten verlopen.
Wat meer samenvatten
Laat mensen 100% uitpraten, ik kan soms te snel door willen.
Tops:
Weet het enthousiasme over te brengen
Ik blijf geordend tijdens het gesprek.
Deze tips en tops neem ik mee bij mijn volgende interviews.
Check
Interviews doelgroep
24/4:
Janique Rochat: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+-+Janique+Rochat/1_yvakhvwf
Milou van Loon: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+-+Milou+van+Loon/1_i385w877
Pam Peeters: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+-+Pam+Peeters/1_e2y3bjou
Marketingmedewerker Schrobbelèr: Sander: https://mymedia.avans.nl/media/Diepte-interview+Marketing+-+Sander/1_w34rcjlh
25/4
Anne Kamphuis: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+Anne+-+2504/1_pi2wisoh
Lieke Huuskes: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+Lieke+Huuskes/1_2ax3jj1t
Marleen Zuidweg & Jesse Onderdijk: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+-+Jesse+Onderdijk+en+Marleen+Zuidweg/1_566s06di
1/5
Marjolein van Rosmeulen: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+Marjolein/1_rwb542cd
Elle Veltman: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+Elle+-+0105/1_pgr4tv7z
2/5
Madelief Welie: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+Madelief+-+0205/1_qgxzxiur
Ilvy van Loon: https://mymedia.avans.nl/media/Interview+Ilvy/1_fv5iv3vz
Interviews met medewerkers van Schrobbelèr:
Sander: https://mymedia.avans.nl/media/Diepte-interview+Marketing+-+Sander/1_w34rcjlh
Paul: https://mymedia.avans.nl/media/Diepte-interview+Paul+Spardians/1_1tbrakp1
Jan: https://mymedia.avans.nl/media/Diepte-interview+Jan+Eijsermans/1_us3wjs3y
Reflectie interview Marjolein:
Wanneer ik het interview met Pleun analyseer, vielen me enkele dingen op. Pleun heeft een open houding waardoor je je op je gemak voelt tijdens het interview. Ik ben daardoor niet bang om iets te zeggen en praat makkelijk over haar gestelde vragen. Ze brengt haar enthousiasme opvallend goed bij mij over.
Hierdoor stel ik me open en vind ik het leuk om het gesprek aan te gaan. Daarnaast valt me op dat ze op de juiste momenten stiltes laat vallen. Ik ken Pleun al langer en zie dat ze hier een positieve ontwikkeling in heeft gemaakt. Het voelt vaak onnatuurlijk om stiltes in een gesprek te laten vallen, zeker wanneer je het interview leidt.
Toch pakt ze dit op een goede manier aan en vertel ik automatisch meer omdat ik meer tijd krijg om na te denken.
Als tip wil ik Pleun meegeven om iets meer orde te bewaren tijdens het interview. Omdat ze zo enthousiast is, creëer je sneller een soort van chaos en dat is belangrijk om te voorkomen. Zorg dat je de structuur bewaard en rustig het interview leidt. Maar verlies je enthousiasme vooral niet, want dit siert je en maakt je een ontzettend leuk persoon.

Actie 2: Intake gesprekken voeren
Plan
Vorig jaar ben ik begonnen met het houden van online intakegesprekken voor de opleiding. Het doel van deze gesprekken is achterhalen of deze personen een match zijn met de opleiding. Naar aanleiding van het gesprek geef ik ze een positief, twijfelachtig of negatief advies.
Het is dus belangrijk dat ik de verwachtingen en wensen van degene tegenover me goed ga peilen om hier een goed oordeel over te kunnen vellen.
Ik heb gemerkt dat ik het vorig jaar moeilijk vond om de 'lastige vragen' te stellen, terwijl die juist erg belangrijk zijn. Ik weet nog wel hoe zenuwachtig ik was toen ik mijn intakegesprek had. Maar dat iemand zenuwachtig is, betekent niet dat ik sommige (belangrijke) vragen niet hoef te stellen of dat ik zelf het goed ga praten voor diegene.
Voor deze actie ga ik leren om intakegesprekken structureel te voeren waarbij ik de rode draad niet verlies. Daarnaast is het van belang dat ik ook buiten mijn eigen comfortzone dingen durf te vragen.
Ik verwacht dat deze actie, net zoals de vorige actie, veel bij zal dragen als ik kritisch op mezelf ben. Wanneer ik laks ben over mijn eigen houding zal ik er weinig van leren, maar door echt mijn eigen keuzes van bepaalde vragen goed te analyseren, zal dat bijdragen aan mijn groei.
Om te meten of ik ben gegroeid zal ik, net zoals bij de vorige actie, een duidelijke beginsituatie schetsen door middel van een reflectie van hoe mijn intakegesprekken in het begin gaan. Ik zal ook gesprekken opnemen en hier personen feedback op laten geven.
Bewijs zal worden toegevoegd via reflecties en afbeeldingen van de geplande intakes.
Do
Ik heb de volgende intakegesprekken gehad:
14 & 15 maart: 11 stuks
22 maart: 2 stuks
11 maart: 1 stuk
13 maart: 1 stuk
Daarnaast heb ik de volgende gepland staan:
Check
Eerste reflectie intakes
In de periode tot 13 april heb ik vijftien intakegesprekken gehad. Dit waren de eerste. Vaak willen mensen, die deze intakes zo op tijd hebben (en zich dus vroeg hebben ingeschreven) erg graag bij CE komen studeren.
Hierdoor had ik eigenlijk (behalve een) alleen maar positieve adviezen om te geven. Ik heb gemerkt dat ik toch wat veel kan praten, terwijl ik soms juist stil moet blijven soms en even die 'ongemakkelijke' stilte wil laten vallen. Dit is een leerpunt voor de komende periode.
Ook heb ik gemerkt dat ik meer zelfvertrouwen heb wanneer ik steekwoorden opgeschreven heb staan. Dit deed ik vroeger via een online document, maar dit zorgt voor een hoop gewisseld tussen tabbladen. Dit ga ik de komende periode oppakken. Bij elke intake een notitieblok voor m'n neus waar ik aantekeningen kan maken.
Tenslotte mag ik soms wat harder zijn. Ik kan soms bang zijn om tot bot over te komen, maar ik weet (stiekem) ook wel dat ik over het algemeen eerder als lief overkom dan als bot. De personen tegenover me zitten hier voor een intake, dat hoeft niet allemaal verzacht te worden. Soms wat hardere vragen te stellen, onderscheid de echt gemotiveerde leerlingen van de niet gemotiveerde leerlingen.
Reflectie intakes
Nu, een maand later, pak ik weer even samen hoe het nu gaat.
Ik heb redelijk veel intakegesprekken gehad. Kort zal ik elk tip & top doornemen:
TOPS:
'Ongemakkelijke' stilte laten vallen: Dit lukte steeds beter. Daardoor komt er toch meer uit een student. Wel vind ik dat ik soms de waarom iets meer door mag vragen.
Steekwoorden opschrijven: dit was echt enorm nuttig voor me. Zoals ik aangaf was het wisselen tussen tabbladen niet handig voor me, en dit was echt een oplossing.
TIPS:
RUST! Ademen. Ik heb de neiging om snel te gaan praten, omdat ik niet lang aan het woord wil zijn. Hierdoor word ik haastig in mijn hoofd en kom ik haastig over naar degene tegenover me.
Ondanks dat je veel gesprekken hebt, probeer het luchtig te houden. Probeer wel veel interesse te tonen in de ander. Ga niet als een robot klinken.
Zeg iemands naam
Stilzitten
Reflectie gesprek met Jesse
Ik voer een hoop gesprekken op een dag. Sommige leuk en heel makkelijk, sommige wat moeilijker. Laatst had ik een gesprek met Jesse. Hij kwam al niet in zijn Teams Account, waardoor hij eerst het gesprek miste. Toen via Whatsapp Video Call het gesprek aangegaan. Hij vond het vervelend dat het niet werkte via Teams, en voelde zich daardoor enorm opgelaten.
Hij was erg aanwezig, en dat is op zich niet erg. Hij wilde erg graag heel veel vertellen, wat ook goed is. Maar hierdoor werd ik erg van mijn normale routine afgegooid. Hij praatte veel door mij heen waardoor ik steeds van mijn apropos afging en niet meer wist hoe en wat.
Ik heb normaliter een structuur die ik aanhoud in het gesprek. Dit is iets wat ik ook erg heb moeten leren tijdens de eerdere intakes omdat ik nogal chaotisch kan zijn in mijn doen en laten. Vanuit mijzelf is dit al een grote verbetering omdat ik vroeger het gesprek veel minder gestructureerd inging.
Doordat hij zelf ook zo graag veel wilde vertellen, en me niet structuur aan liet houden, verliep voor mij het gesprek niet fijn. Ik had er geen rustig gevoel bij alsof ik de 'leidende' was in het gesprek. Dit gaf me veel onrust.
En zoals ik heb geleerd is het juist heel goed dat hij veel praatte. Hij zal zich op zijn gemak hebben gevoeld om veel te vertellen en is enthousiast. Hoe meer de ander praat hoe betere vragen ik uiteindelijk heb gesteld.
Mijn les uit dit gesprek is dat ik niet altijd op het puntje van mijn stoel hoef te zitten en altijd maar gelijk een reactie te hebben. Ga maar eens achterover zitten en laat maar praten. Luister goed en stel de juiste vervolgvragen, dan komen de antwoorden vanzelf.
Act
De laatste intakes zijn voor nu geweest. Veel leuke intakes gehad waar ik mensen blij heb mogen maken met een positief advies. Helaas heb ik ook wat mensen teleur moeten stellen met een twijfelachtig of negatief advies.
Er zijn enkele punten opgevallen bij deze laatste intakes waar ik graag op inhaak:
Naam noemen
Stilzitten en rustig ademen
Boeman zijn
Ten eerste het noemen van een naam. Dit is echt iets waar ik me op wil gaan focussen. Niet alleen met komende gesprekken, maar ook in het dagelijkse leven. Bij mijn minor heb ik geleerd dat het goed is om iemands naam te noemen in een gesprek. Dit zorgt voor meer sympathie bij de ander, plus het gevoel van een persoonlijkere benadering.
Ik vind dat enorm ongemakkelijk. Ik krijg er helemaal een opgejaagd gevoel van en voel me echt enorm nep dan. Dit komt waarschijnlijk omdat ik dit in het dagelijkse leven ook weinig doe.
Toen ik dit merkte, ben ik bij de laatste paar intakes mezelf uit gaan dagen. Noem minimaal 2 keer iemands naam in een intake. Ik merkte dat ik dan wat ongemakkelijk begon te praten dan vroeger en soms dan zelfs over mijn woorden struikelde. Het is me dan ook niet altijd gelukt om 2 keer iemands naam te noemen. Toch zie ik hier nog verbeterpunten voor de toekomst. Dit zal ik vaker gaan toepassen in mijn dagelijks leven, puur om mezelf uit te dagen. Dit zal het op langere termijn niet meer ongemakkelijk maken.
Ten tweede het stilzitten en rustig blijven ademen. Dit komt al vaker terug gedurende mijn jaren Commerciële Economie. Ik kan hoog in mijn adem raken wanneer ik praat, waardoor ik niet als een rustige spreker overkom. Ik mag de tijd nemen voor wat ik zeg, want ik mag iets melden, en ik ben geen last als ik mijn zegje doe. Zoals ik al zei, ik mag iets melden. Ik voel me vaak vervelend als ik langer het woord pak, terwijl ik dit bij anderen vaak niet vervelend vind.
Dit rustig praten ben ik tijdens mijn intake bewust toe gaan passen. Je mag ook wat aandacht opeisen want je hebt iets te vertellen. Omdat je toch meer een leidende functie hebt in het gesprek voel je je je wel vaak wat meer zelfzeker. Vooral wanneer ik iemand een twijfelachtig of negatief advies moet geven komt dit opspelen. Ik wil mijzelf dan erg graag té erg verantwoorden, terwijl dat niet hoeft. Ik moet duidelijk overbrengen waarom ik iets vind, zonder te ratelen.

Actie 3: Rondleidingen geven
Plan
In het weekend geef ik vaak rondleidingen bij Schrobbelèr. Groepen mensen komen langs en worden ondergedompeld in de wereld van Schrobbelèr. Na een kleine introductie vindt er een rondleiding van +/- 60 minuten plaats waar ik vertel over de wereld van Schrobbelèr; de historie, eigenschappen en de productie van de drank. Hierna komt de groep terug in het proeflokaal (waar de groep ontvangen werd in het begin) en wordt er nog gezongen, geborreld en gefeest.
Deze rondleidingen geef ik pas kort, ongeveer sinds februari. Ik merk dat ik ook hierbij hoog in mijn adem zat, mijn rode draad soms kwijtraakte en dus niet communicatief enorm sterk was. Dit wil ik gaan verbeteren zodat ik beter ben met mijn communicatieve vaardigheden zodat ik een echte sales professional wordt.
Ik verwacht dat dit veel bijdraagt aan het behalen van dit leerdoel omdat ik zo leer professioneel te blijven wanneer ik voor groepen presenteer. Later, op het werkveld, zal dit ook belangrijk worden voor me als sales professional. Ook het omgaan met verschillende soorten groepen is leerzaam. Het is belangrijk te leren hoe ik moet anticiperen op de groep tegenover me.
Om te meten of ik gegroeid ben, is mijn leidinggevende meegegaan met mijn rondleiding toen ik begon met het geven hiervan. Dit is dus een duidelijke 0-meting. Ik ga mijn leidinggevende (ondanks dat ik dat enorm spannend vindt) vragen om in mei en juni nog een keer mee te lopen met me om tussentijds feedback te geven. Ook zal ik zelf reflecteren op de rondleidingen met dingen die goed gingen en dingen die beter konden.
Do
Onderstaande afbeeldingen van mijn rooster van de maanden april, mei, juni en juli. De groene vlakken zijn de dagen waarin ik moest werken en dus een rondleiding geef.
* Ook op 4 juni is er een plotselinge rondleiding bij gekomen.
Check
0-meting:
In februari ben ik begonnen met het geven van de rondleiding van Schrobbelèr. Eerst kamer voor kamer, en toen het geheel. In die periode is mijn leidinggevende ook een keer meegegaan om de huidige situatie te bekijken. Hij gaf de volgende tips en tops mee:
Tips:
Rustig praten, niet haasten
Sommige teksten moest ik nog wat beter leren
Bepaalde woorden moesten net wat anders
Blijf ademen waardoor je rustiger overkomt
Leer het verhaal over te brengen als iets wat je spontaan zegt, lees geen verhaaltje voor
Tops:
Je staat er super enthousiast
Spreekt met verschillende toonhoogtes
Betrekt de groep goed
Omdat er niet gefilmd mag worden tijdens de rondleiding heb ik geen filmpjes van mezelf terwijl ik de rondleiding doe. Ook was er op dit moment gen ruimte vanuit mijn leidinggevende om mee te gaan met een rondleiding om feedback te geven. Dit in verband met personeeltekorten. Ik heb reflecties geschreven van verschillende momenten, waar ik het idee heb dat ik ben gegroeid of in ieder geval wat heb geleerd.
14 april – groepsrondleiding
In maart had ik weinig gewerkt, waardoor ik bang was voor de rondleiding. Omdat het groepsrondleiding was (en dus niet in het weekend) had ik een groep die elkaar goed kende. Het waren allemaal leraren en ze hadden er zin in. Ik was redelijk nerveus, omdat het dus al eventjes geleden was, maar juist omdat het leraren zijn wist ik dat ze wel naar me zouden luisteren. Dat vinden ze ook fijn als ze voor een groep staan.
Het was voor de eerste keer dat een rondleiding echt goed ging. In plaats van dat ik stond 'op te lezen' begon ik echt te vertellen. Ik ging er staan en ik ging lekker praten. Hier was ik echt enorm trots op. Zeker omdat ik in februari nog stotterde tijdens het vertellen en toen een stuk onzekerder overkwam. Ik kwam er vrolijk terug, en het gaf me zo'n goed gevoel dat het eindelijk beter ging.
Ook kreeg ik nog dikke complimenten van de groep toen ze weggingen dat ik het zo leuk vertelde. Dat gaf me een heel fijn gevoel.
22 april – weekend rondleiding
Er was een plotselinge ziekmelding op een zaterdag. Toevallig kon ik werken, dus ging ik snel richting Tilburg. Het was de zaterdagochtend rondleiding. Meestal zijn de groepen in de ochtend een stuk rustiger, en dat was in dit geval ook zo. Het was een groep die erg tam was, weinig antwoord gaf op vragen en ook niet erg enthousiast mee lachte met alle (slechte maar leuke) grapjes.
Ik merkte dat ik hierdoor wat zenuwachtiger werd, omdat dit de afgelopen keren juist erg goed ging. Hierdoor ga ik wat ongemakkelijker praten en ook sneller. Ik ga me niet per se schamen voor mezelf, maar ik word me wel erg zelfbewust. Dat terwijl ik weet dat ik het goed vertel.
Achteraf hadden ze het enorm leuk, en vonden ze de rondleiding erg leuk, maar dat voelde op dat moment toch wat minder zo.
Met een collega nam ik nog even door dat ik soms zo veel en hoog kan praten, zo ben ik als persoon. Hij heeft veel kennis van stem, omdat hij zanger is. Hij gaf me enkele goede handvatten om met mijn ademhaling aan de slag te kunnen tijdens de rondleiding. Ook dat groepen verschillend zijn, is iets wat ik beter zal moeten gaan lezen. Bij de ene groep kan ik veel grapjes maken, bij de andere groep is het wat beter om het wat rustiger te houden en mogelijk wat persoonlijker te maken.
Tips voor mezelf zijn:
Je mag wat meer je intonatie/woordgebruik etc. aanpassen per rondleiding
Heb vertrouwen in je kunnen, ik weet wat ik wil vertellen, straal dat ook uit
Ademen. Ik vergeet goed te ademen terwijl ik vertel waardoor ik soms veel kan praten.
Sta stil. Ik ga friemelen aan mijn haar, mijn schort of tikken met mijn voet. Uit ervaring weet ik hoe irritant dat is voor de luisteraar.
27 mei
Op 27 mei moest ik de gehele zaterdag werken. Dit zijn 2 groepen rondleiding (een 's ochtends en een 's middags). Over het algemeen werk ik alleen maar een in de ochtend of de middag. Dus een rondleiding.
Nu moest ik dus zowel de ochtend als de middag werken, wat betekent dat ik voor de eerste keer twee rondleidingen achterelkaar moest geven. Dit ging prima.
Echter, een nieuwe uitdaging was de week ervoor gekomen. De quiz.
Na de rondleiding doen we altijd een quiz, snorretje op snorretje af. Deze quiz moet luchtig, grappig en enthousiast zijn waardoor je de hele groep enthousiasmeert.
De week ervoor vroeg Rens (een collega) of ik de quiz wilde doen. Ik had me echter op geen enkele manier meer voorbereid, en het was al enkele maanden geleden sinds ik die quiz voor het laatst had gedaan.
Ik werd erg zenuwachtig en zei duidelijk dat ik het niet wilde doen, maar de week erna zou ik het proberen (27 mei dus).
Nu die datum was aangebroken was ik dus echt enorm zenuwachtig en angstig. Het voelde weer alsof ik terug in het eerste jaar CE zat en iets moest presenteren, ik wilde niet. Ik voelde me enorm bezwaard dat ik me er zo onzeker over voelde en dat ik dus iemand anders het moest laten doen. Dit was echter geen probleem.
Dat ik me zo angstig voelde, vond ik erg vervelend. Ik merk al zulke stappen in mijn presentatievaardigheden en communicatieve vaardigheden doordat ik zo veel oefenen met de rondleidingen, maar dat ik zo in paniek schiet met de quiz zegt nog wel dat er veel te behalen valt.
2 juni - Quiz
Vandaag moest ik werken en hadden we de rondleiding voor een groep van veertig personen, een privérondleiding dus. Ik zag net de andere stagiair weer, die haar onderzoek net had ingeleverd, dus ze ging gelijk vragen hoe het met mijn onderzoek ging. Ik merkte al dat ik erg gestrest was. Dit kwam doordat de deadline dichter bij kwam voor dit onderzoek, maar ook om mijn aardbeienautomaat waar net allemaal storingen bij kwamen. Toen kwamen mijn emoties er even uit, net voor de rondleiding.
Mijn collega's gaven al aan dat ik niet hoefde rond te leiden als ik niet wil, maar ik vond dat geen probleem. Ik gaf ook aan dat ik vandaag de quiz graag wil doen en dat ik hier feedback op wil ontvangen vanuit hen. Ik ben een emotioneel persoon, maar wil dat niet als een slecht iets zien. Dat ik mijn emoties durf te tonen is goed, maar dat ik me vervolgens weer bij elkaar kan pakken en doorga waar ik was gebleven is al helemaal goed.
Uiteindelijk hoefde ik niet rond te leiden, maar alleen de quiz te doen. Deze is gefilmd door een collega. Omdat ik niet hoefde rond te leiden gaf dit me ruimte (toen de groep weg was) even mezelf mentaal voor te bereiden. Dit was erg fijn.
De quiz ging erg goed. Tuurlijk zijn er nog echt wel verbeterpunten zoals duidelijker praten, rustiger praten en wat meer spontaniteit aanbrengen in de quiz, maar ik ben echt enorm blij dat ik zelf de stap heb gezegd om over mijn angst heen te stappen en toch de quiz te hebben gedaan.
De quiz is opgenomen en te bekijken via de volgende links:
https://mymedia.avans.nl/media/Filmpje+Quiz+1+-+Schrobbeler/1_oq9rh08w
https://mymedia.avans.nl/media/Filmpje+Quiz+2+-+Schrobbeler/1_os34k6th
De feedback van een collega is het volgende:
Je praat enthousiast en ook op een leuke manier met je handen, waardoor mensen geboeid luisteren.
Probeer niet te leunen. Nu hoefde je, maar op een kant te richten van de zaal waardoor ik het snap, maar probeer op je houding te letten. Soms ook op je taalgebruik, hou het netjes.
Soms kun je manier van vertellen onduidelijk overkomen. Ik snap wat je bedoelt omdat ik er ook werk, maar toen ik terug luisterde kwamen er soms wat vraagtekens, dus probeer die volgorde en structuur daar wat meer bij in te brengen
4 juni
Op 4 juni moest ik een plotselinge rondleiding geven in verband met dat ze een fout hadden gemaakt met plannen. Dus ik op mijn vrije dag ;) naar Schrobbelèr en de rondleiding gegeven.
Voorafgaand van de rondleiding gaf ik al aan aan mijn leidinggevende dat ik de quiz zou doen. Hij keek een beetje geshockeerd dat ik het zo uit mijzelf zei. Maar omdat het met de kleine groep de vorige keer weer goed ging, vond ik het een goed idee om nu voor een grote groep de quiz te doen. Ik wist ook dat als nu te veel tijd zou voorbijgaan tussen het geven van de quiz, ik over enkele weken weer terug was bij het begin.
Nu merkte ik minder zenuwen, nog wel wat natuurlijk, maar het viel erg mee. Ik ging er staan en deed mijn ding. Achteraf vroeg ik aan mijn collega hoe het ging. Ze gaf aan dat het eigenlijk niet echt opviel, dus dat dit een erg goed teken was omdat ze dan lekker door werkte.
Bij deze quiz heb ik gelet op mijn houding en op het gestructureerd vertellen. Mijn houding was al veel beter. Ik stond nu voor een volle zaal, waardoor ik inderdaad niet meer leunde. Ook zag ik er zelfverzekerd uit met een rechte rug. Qua taalgebruik ging het ook beter, ondanks dat ik soms nog naar woorden aan het zoeken was, mede doordat ik een microfoon moest gebruiken.
Conclusies en vervolgstappen
Over het algemeen merk ik veel groei door dit gehele leerdoel. Niet alleen ik merk dit, maar ik hoor dit ook veel terug om me heen. Volgens hen kom ik meer zelfverzekerd over. Ik durf er te staan en ik merk ook dat ik makkelijker bij grotere groepen spreek.
Zo merk ik bijvoorbeeld bij een situatie bij mijn aardbeienautomaat. Er was bij een meneer qua betalen iets mis gegaan, waardoor hij 2 keer had betaald voor een bakje. Mijn moeder schoot helemaal in paniek en werd enorm geprikkeld. In plaats van dat ik daar vroeger in mee zou gaan, heb ik het rustig opgelost. De meneer was absoluut niet boos, maar vond het wel goed om het met hem op te lossen. Dit heb ik op een rustige, kalme manier gedaan waar ik mezelf verbaal goed kon uiten. Vroeger had ik waarschijnlijk veel meer gestrest gereageerd. Dit zie ik echt als een groei.
Qua vervolgstappen is het van belang om te blijven durven, en mezelf te blijven uitdagen. Zoals benoemd vind ik het lastig om namen te noemen van mensen persoonlijk, of vind ik het moeilijk om rustig te blijven staan en te blijven ademen. Ik merk hier groei in, maar er zijn nog stappen te zetten. Dit is erg veel oefenen.